E-mailtip 7: maak je boodschap krachtig met video

Geplaatst op: 18 april 2016

Video in e-mail kan een boodschap die je naar je ontvanger over wilt brengen krachtiger maken. Uiteraard wel alleen als het goed werkt in e-mail. Het wordt nog niet vaak toegepast en dat heeft ook een goed reden. Video in e-mail is al een lange tijd lastig toe te passen in e-mail. Althans in de vorm dat het filmpje direct af te spelen is in de e-mail. Dit komt omdat video-ondersteuning afhankelijk is van de e-mailclients zoals webclients gmail, outlook.com, desktopclients zoals Outlook 2007, 2010 of e-mailclient apps op telefoons of tablets.

Op Apple devices wordt video over het algemeen wel goed ondersteund en kan je een video direct in de e-mail bekijken. Daarom is het goed om vooral naar je eigen rapportages te kijken om te zien op welke devices, clients en browsers je ontvangers de e-mail openen. Op basis daarvan kan er gekeken worden of het interessant is om video in e-mail toe te voegen.

En wat gebeurt er als de video niet werkt?

Mocht je besluiten om video in e-mail toe te passen, dan zal het ongetwijfeld bij ontvangers voorkomen dat ze niet direct de video kunnen afspelen in de e-mail. Een aantal van de ontvangers (bijvoorbeeld Outlook.com gebruikers) zullen op de rechtermuisknop moeten klikken om de video af te kunnen spelen. Anderen klikken op de video en komen direct op een landingspagina terecht waar ze de video wel kunnen afspelen. Wij adviseren altijd om een fallback image (een afbeelding ter vervanging van de video als deze niet werkt) in te stellen. De afbeelding kan gebruikt worden om de ontvanger te verwijzen naar een landingspagina.

Een animated gif kan ook als fallback dienen. Als de video niet getoond kan worden laat je alsnog een bewegend beeld zien door de verschillende afbeeldingen die achter elkaar getoond worden. Ook animated gif werkt niet overal, maar het wordt wel veel beter ondersteund in e-mail dan video en wanneer het niet werkt dan kan alsnog de fallback image getoond worden.

Rekening houden met…

Bij het toepassen van video in e-mail, moet je rekening houden met:

Is het de moeite waard om het toe te passen?

Video in e-mail vergt dus veel testwerk, uitdenkwerk en wat extra benodigde stappen zoals het inregelen van een fallback image. Het wordt door de meeste clients eerder niet dan wel ondersteund. Heb je een aanzienlijk percentage van ontvangers die de e-mail openen op een Apple device? Dan is het de moeite waard om het te overwegen en toe te passen om je boodschap extra kracht bij te zetten. Uiteindelijk wil je er natuurlijk alles aan doen om je ontvangers aan te zetten tot bijvoorbeeld converteren.

Meer nieuws