Marketing pressure, hoe vind je de balans?

Niet te veel en niet te weinig

Geplaatst op: 4 september 2018

‘Marketing pressure’ staat voor het aantal communicatie-uitingen dat je naar een klant stuurt binnen een bepaalde periode. Je wilt natuurlijk dat jouw boodschap zo goed mogelijk blijft hangen. Zowel te veel als te weinig communiceren met klanten kan een negatief effect hebben. Hoe vind je hierin de perfecte balans? Grenzen stellen is het antwoord!

Vier factoren voor een uitgebalanceerde ‘marketing pressure’

Aan de hand van vier factoren zorg je voor de perfecte balans: frequentie, de klantervaring, relevantie en segmentatie.

1. Optimale frequentie
In de grafiek hieronder zie je een voorbeeld van het effect dat de hoeveelheid communicatie-uitingen op de effectiviteit van je campagnes heeft.

Optimale frequentie marketing pressure
Wanneer je geen of één uiting verstuurd naar klanten, worden deze te weinig betrokken. Dit zorgt voor een lage effectiviteit. Klanten die twee tot en met zes uitingen ontvangen hebben een optimale frequentie; bij deze groep zijn de campagnes effectiever. Klanten die zeven of meer uitingen ontvangen ervaren een te hoge druk; hierdoor zijn je campagnes niet meer effectief.

2. Klantervaring
Het is belangrijk om na te gaan hoe klanten ‘marketing pressure’ ervaren. Hoeveel uitingen over de afgelopen periode kunnen klanten zich nog herinneren ten opzichte van de uitingen die je hebt gestuurd? Je kijkt dus niet naar het aantal uitingen dat naar een klant is verstuurd, maar naar de klantervaring.

3. Relevantie
Zorg altijd voor relevante communicatie, hierdoor wordt de ‘marketing pressure’ namelijk lager ervaren door klanten.

4. Segmentatie
Relevantie is natuurlijk erg persoonlijk, wat voor klant A relevant is hoeft niet relevant te zijn voor klant B. Bedenk dus goed of je boodschap interessant is voor de doelgroep die je aanspreekt.

Hoe herken je ineffectieve campagnes?

Laten we dieper ingaan op de optimale frequentie. Zowel te veel als te weinig communicatie kan zorgen voor ineffectieve campagnes. Dit kun je herkennen in:

Voorbeeld minimale grens
Je hebt een contract afgesloten, vervolgens doorloop je een fijne welkomstcampagne waardoor je met een goed gevoel klant wordt. Dan wordt het stil, héél stil. Zodra je contract bijna afloopt, wordt er weer contact met je opgenomen om je contract te verlengen. Het is duidelijk dat dit bedrijf geen relatie aan wil gaan en alleen uit is op je geld.

Voorbeeld maximale grens
Je bent aan het afrekenen en aan de kassa wordt gevraagd of je je wilt aanmelden voor de e-mailnieuwsbrief zodat je de nieuwste aanbiedingen kunt volgen. “Prima: handig!” Binnen een week heb je al drie nieuwsbrieven ontvangen. Je merkt dat je veel e-mails krijgt. Een dag later komt er weer een nieuwsbrief binnen, dan ben je het beu en meld je jezelf af.

Zelf aan de slag

Tot slot een mini-handleiding om met ‘marketing pressure’ aan de slag te gaan.

Stap 1: Bepaal de minimale en maximale grenzen
Door het aantal uitingen te testen en klanten te enquêteren.

Stap 2: Maak een campagnekalender
Zorg dat jouw klanten de voor hen belangrijkste campagnes ontvangen.

Stap 3: Implementeer in een lopende campagne
Zorg dat ‘marketing pressure’ een selectiecriterium binnen je campagnes wordt.

Daarnaast adviseren we om klein te beginnen. Start bijvoorbeeld met het kanaal e-mail. Dit is goed meetbaar en je kunt relatief gemakkelijk de selectiecriteria aanpassen. Vervolgens kun je stapsgewijs kanalen toevoegen, denk aan SMS, telemarketing, post, push notificaties, Facebook Ads, bannering en alle andere communicatiemiddelen die je gebruikt.

Meer nieuws